Wat zijn de gemiddelde uitbouw kosten? Alles over het plaatsen van een uitbouw

Een uitbouw plaatsen: dit moet je weten

Benieuwd wat de uitbouw kosten zijn als je een uitbouw gaat plaatsen? Misschien wil je al langere tijd een uitbouw plaatsen, zodat je benedenverdieping extra groot wordt en meer licht de ruimte binnenkomt. Veel mensen kiezen om deze redenen voor een uitbouw.

Een uitbouw brengt diverse voordelen met zich mee, waaronder het grote voordeel dat een uitbouw je woningwaarde verhoogt. Zeker als je je huis gaat verkopen, heb je hier profijt van. Maar wat kost een uitbouw precies? In dit artikel vertellen wij je wat een uitbouw precies is, wat de redenen zijn om een uitbouw te plaatsen en wat de gemiddelde uitbouw kosten zijn. Ook ontdek je hoe je kosten op je uitbouw kunt besparen. Lees snel verder voor meer informatie over de uitbouw kosten.

Aanbouw kosten berekend door DMM
welke aanbouw kosten zijn er?

Wat is een uitbouw?

Een uitbouw is ook wel en bouwwerk dat wordt gebouwd aan al bestaande bouw. Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer. Het bouwwerk is voor het grootste deel rechtstreek toegankelijk vanuit het al bestaande gebouw. De uitbouw wordt vaak als een verlenging van de woonruimte gezien.

Waarom een uitbouw kiezen?

Door een uitbouw te plaatsen, zorg je voor een groter woonoppervlak. Wanneer je meer woonoppervlak hebt, zal je woningwaarde stijgen. Hoeveel waarde je uitbouw ke extra oplevert, hangt af van hoe de balans tussen huis en tuin is en in welke stad je woning staat. Stel dat je een uitbouw in Amsterdam heeft, dan levert je dit meer op dan een uitbouw in Groningen. Dit vanwege het ruimtegebrek in Amsterdam. Om te bekijken hoeveel meerwaarde je uitbouw je oplevert, tel je de uitgebouwde vierkante meters op en vermenigvuldig je deze met de vierkante meterprijs in de omgeving.

Vervolgens trek je de investeringskosten hiervan af. Aan de hand van deze rekensom heb je al een goede indicatie van het rendement van de uitbouw. Wel zal je bij een kleinere woning vaak een hogere vierkante meterprijs betalen. Niet alleen het vermeerderen van je woningwaarde is een van de grote voordelen van een uitbouw.

Je woning nóg sneller verkocht!

Een aanbouw of uitbouw kan er ook voor zorgen dat je woning net even wat sneller verkocht wordt. Veel kopers geven de voorkeur aan een woning waar niets meer aan veranderd hoeft te worden.

Stel dat je woning net wat meer waarde biedt doordat je een extra logeerruimte, kantoor of een wellness in je uitbouw hebt, geeft dit net even wat meer pluspunten. Hierdoor zal de woning sneller verkocht worden. Je kunt er ook voor kiezen om de uitbouw te gaan verhuren, waardoor je je investering snel terugverdiend hebt en geld bij kunt verdienen.

Uitbouw kosten DMM montage

Let hierop bij het plaatsen van een uitbouw

Ga je een uitbouw plaatsen, dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Als je je woonoppervlak gaat vergroten, zorgt dit ervoor dat je tuin kleiner wordt. Is je tuin niet groot, dan is het belangrijk advies in te winnen omtrent tot hoeverre je het beste kunt uitbouwen. Het is erg belangrijk dat er een goede balans tussen huis en tuin is. Check ook altijd of er een vergunning nodig is voor het type uitbouw of aanbouw dat je wilt gaan bouwen en welke eisen hieraan gesteld zijn. Bouw nooit zonder dat je een vergunning hebt of hier informatie over hebt ingewonnen.

Zijn er twijfels over een project of idee? Dan zullen we dit altijd eerlijk zeggen. Want jouw project of idee moet wel helemaal naar wens uitgevoerd kunnen worden.

Ook voor kleinere installaties kun je ons als installatiebedrijf in Rotterdam inschakelen.

Uitbouw kosten en werkzaamheden

Waar kun je ons o.a. voor inschakelen?

Badkamer plaatsen

Toilet renoveren & plaatsen

Keuken (ver)plaatsen

Dak vervangen

Plafond plaatsen

Vloerverwarming installeren

Overkapping plaatsen

Dakkapel zetten

Wanden plaatsen

Heb je een vraag? Neem dan contact op!

Bij DMM Montage en Elektrotechniek denken we graag met je mee. We zijn bereikbaar per telefoon, e-mail en ons contactformulier.

Welke uitbouw kosten zijn er?

Wat kost een uitbouw gemiddeld precies? De gemiddelde kosten van een uitbouw liggen rond de €2.567,- per vierkante meter. De uitbouw die het meest geplaatst wordt in Nederland is de uitbouw van 15 tot 20m2. De kosten voor een afgewerkte uitbouw liggen rond de €38.500,- en €51.500-. Echter is dit van diverse punten afhankelijk, waar we hieronder dieper op ingaan.

 

Waaruit bestaan de kosten?

Wil je weten wat een uitbouw precies gaat kosten, dan is het allereerst handig de diverse kostenposten op een rij te zetten. Op deze wijze krijg je de kosten duidelijk inzichtelijk. Ook kun je beter tijdens de verbouwing zelf bijhouden of je nog in lijn zit met de kosten of er overheen gaat. Bij een uitbouw plaatsen komen de volgende kostenposten kijken:

 • Ontwerpkosten
 • Legeskosten
 • Kosten van materieel en materiaal
 • Arbeidskosten

Ontwerpkosten

Wanneer je een uitbouw laat ontwerpen, moet je er rekening mee houden dat een bouwtekening minimaal €880,- kost. De kosten van een constructieberekening beginnen doorgaans vanaf €620,-. Deze kosten kunnen eventueel oplopen. Hier is vaak sprake van als de uitbouw nog groter wordt of als er sprake is van een lichtstraat, groen dak, dakterras of geveldoorbraak.

Ook wanneer het ontwerp complex is en er sprake is van veel hoeken en rondingen, kan dit zorgen voor een hogere prijs. Of je in een woning met een beschermde status woont, heeft eveneens invloed op de prijs.

 

Legeskosten

Mocht je een omgevingsvergunning nodig hebben voor de uitbouw, dan dien je legeskosten te betalen. Legeskosten zijn administratiekosten die de gemeente verrekend voor het in behandeling nemen van je vergunningsaanvraag. Hoe groot je legeskosten zij is lastig in te schatten.

Doorgaans komen de legeskosten neer op 2 tot 4% van de totale bouwkosten. Ook is het afhankelijk van hoe hoge kosten jouw gemeente rekent. Iedere gemeente in Nederland mag namelijk zelf zijn legeskosten vaststellen, waardoor de prijzen verschillend zijn.

Uitbouw kosten laten berekenen door DMM?

Materiaal- en materiaalkosten

Rond de 40 tot 45 % van de verbouwingskosten bestaat uit kosten voor materiaal en materieel. Dit is dus heel wat. Wanneer er een uitbouw geplaatst moet worden, heeft de aannemer diverse soorten materieel nodig. Hierbij kun je denken aan een afvalcontainer, bouwhekken, een chemisch toilet en nog veel meer.

 

Arbeidskosten

Ook een groot onderdeel van je uitbouw kosten zijn de arbeidskosten van de vakmannen die je inzet. Hierbij moet je rekening houden met zo’n 40% van je verbouwing begroting. Je hebt diverse soorten vakmannen nodig die elk hun eigen specialiteiten hebben. Zo moeten er constructies worden geplaatst, er moet elektriciteit gelegd worden, er moet een schilder komen voor het schilderen, enzovoort.

 

Kosten extra opties uitbouw

Naast deze kostenposten, kun je er ook voor kiezen om nog wat extra’s toe te voegen aan jouw uitbouw. Dit brengt uiteraard ook weer extra kosten met zich mee, maar maken jouw uitbouw wel helemaal af.

Hoe kan ik kosten besparen?

Zorg ervoor dat je niet verbouwd onder tijdsdruk, omdat dit er juist voor kan zorgen dat de kosten hoger oplopen. Zorg er ook voor dat je je bouwplan deelt met de vakmannen die je inschakelt en vergeet niet je budget te delen met de aannemer, constructeur en architect. Zo kunnen ze hier rekening mee houden.

Het is belangrijk voldoende tijd te besteden aan het maken van een goed ontwerp. Vraag pas offertes aan bij aannemers als het ontwerp geheel af is. Zo kan er een passende offerte gemaakt worden. Ga je op zoek naar een aannemer, dan is het belangrijk om drie verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Kies niet meteen voor de eerste aannemer, maar ga voor een betrouwbare en gecertificeerde aannemer.

uitbouw kosten weten? Hoe kan je kosten besparen?

Uitbouw uitbesteden? Zo gaan wij te werk

Je vraagt een offerte aan

Wil je graag door ons je klus uit laten voeren? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Probeer het formulier zo compleet mogelijk in te vullen, zodat we je voorstel dan zo passend mogelijk kunnen maken.

 

Wij nemen contact met je op

Nadat we je aanvraag hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Vaak stellen we nog een aantal aanvullende vragen om de offerte zo goed mogelijk op je wensen te laten aansluiten.

Indien nodig komen we eerst nog even langs komen bij je op locatie. Voor kleine klussen is dit vaak niet nodig, maar voor een complete renovatie of aanbouw komen is dit vaak wel handig.

 

Wij gaan je bouw klus realiseren!

Wanneer we een akkoord hebben op ons voorstel, spreken we samen een datum af wanneer we kunnen beginnen. Uiteraard zullen we vooraf duidelijk communiceren hoe lang we met de klus bezig zijn en wanneer we verwachten klaar te zijn.

Meer informatie over uitbouw kosten? Neem gerust contact met ons op

Wil je meer weten over de uitbouw kosten of aanbouw kosten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord en voorzien je indien gewenst graag van een passend advies. Maak jij ook de keuze voor een uitbouw?

uitbouw kosten weten? Vraag een offerte aan!

Ben je op zoek naar een aannemer die jou kan helpen met een uitbouw?

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij ons. Na jouw aanvraag nemen we z.s.m. contact met je op, en weet je de verwachtte uitbouw kosten voor jouw project.

 • Eerlijke prijzen
 • Heldere afspraken
 • Korte wachttijden
 • Ervaring met alle soorten werkzaamheden

Veelgestelde vragen

 • Hebben jullie ruimte in de planning?

  Afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, kunnen we vaak al binnen 3 maanden starten. Bij kleinere werkzaamheden zoals een muurtje laten uitbreken of het leggen van een vloer kunnen we vaak al binnen een aantal weken starten. Wil je weten wanneer we met jouw project kunnen starten? Bel ons dan even op, dan kunnen we je het direct vertellen.

  Bel (0) 78 30 30 402

 • Hoe lang duurt het voordat ik een offerte ontvang?

  Binnen 14 dagen kan je van ons een offerte verwachten. Indien je de offerte sneller wilt ontvangen, laat het ons dan even weten, dan gaan we ons best doen om deze z.s.m. op te maken.

 • Werken jullie ook samen met een binnenhuisarchitect?

  Ja zeker! Als je je idee hebt laten uitwerken door een binnenhuisarchitect kan je ons deze plannen doorsturen. Op basis van deze plannen kunnen wij dan een offerte voor je opmaken. Bijna in alle gevallen werken we op basis van een ontwerp van een binnenhuisarchitect of op basis van een eigen idee / ontwerp.

   

 • Wat mag je van een aannemer verwachten?

  Een aannemer zet een idee, bouwtekening of constructieberekening om in een daadwerkelijke verbouwing of renovatie. Hij geeft advies over het bouwproces voor en na de verbouwing. En daarnaast zorgt de aannemer ervoor dat hij het aanspreekpunt is voor de klant en voor de onderaannemers. Hij koopt het materiaal in en stelt de planning op en bewaakt deze. In de meeste gevallen is de aannemer de eindverantwoordelijke voor het eindresultaat.

 • Aan welke verplichtingen moet een aannemer voldoen?

  De aannemer heeft eigenlijk twee verplichtingen. Hij moet het werk uitvoeren en opleveren wat hij heeft afgesproken. En waarschuwen bij tekortkomingen in het ontwerp of de eisen die afkomstig zijn van de opdrachtgever.

 • Hoe kan je je het beste voorbereiden als je met een aannemer wilt samenwerken?

  Voordat je met een aannemer gaat samenwerken is het verstandig om je plannen en ideeën op papier te zetten. Denk hierbij ook na over welke werkzaamheden prioriteit hebben. Welke werkzaamheden moeten er echt uitgevoerd worden? En welke werkzaamheden kunnen ook later uitgevoerd worden? Ook is het handig om over een budget na te denken. De aannemer kan met deze informatie een goede inschatting maken wat de totale investering van het project zal zijn en hoelang hij nodig heeft om alles te realiseren.

 • Hebben jullie ruimte in de planning?

  Afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, kunnen we vaak al binnen 3 maanden starten. Bij kleinere werkzaamheden zoals een muurtje laten uitbreken of het leggen van een vloer kunnen we vaak al binnen een aantal weken starten. Wil je weten wanneer we met jouw project kunnen starten? Bel ons dan even op, dan kunnen we je het direct vertellen.

  Bel (0) 78 30 30 402

 • Hoe lang duurt het voordat ik een offerte ontvang?

  Binnen 14 dagen kan je van ons een offerte verwachten. Indien je de offerte sneller wilt ontvangen, laat het ons dan even weten, dan gaan we ons best doen om deze z.s.m. op te maken.

 • Werken jullie ook samen met een binnenhuisarchitect?

  Ja zeker! Als je je idee hebt laten uitwerken door een binnenhuisarchitect kan je ons deze plannen doorsturen. Op basis van deze plannen kunnen wij dan een offerte voor je opmaken. Bijna in alle gevallen werken we op basis van een ontwerp van een binnenhuisarchitect of op basis van een eigen idee / ontwerp.

 • Wat mag je van een aannemer verwachten?

  Een aannemer zet een idee, bouwtekening of constructieberekening om in een daadwerkelijke verbouwing of renovatie. Hij geeft advies over het bouwproces voor en na de verbouwing. En daarnaast zorgt de aannemer ervoor dat hij het aanspreekpunt is voor de klant en voor de onderaannemers. Hij koopt het materiaal in en stelt de planning op en bewaakt deze. In de meeste gevallen is de aannemer de eindverantwoordelijke voor het eindresultaat.

 • Aan welke verplichtingen moet een aannemer voldoen?

  De aannemer heeft eigenlijk twee verplichtingen. Hij moet het werk uitvoeren en opleveren wat hij heeft afgesproken. En waarschuwen bij tekortkomingen in het ontwerp of de eisen die afkomstig zijn van de opdrachtgever.

 • Hoe kan je je het beste voorbereiden als je met een aannemer wilt samenwerken?

  Voordat je met een aannemer gaat samenwerken is het verstandig om je plannen en ideeën op papier te zetten. Denk hierbij ook na over welke werkzaamheden prioriteit hebben. Welke werkzaamheden moeten er echt uitgevoerd worden? En welke werkzaamheden kunnen ook later uitgevoerd worden? Ook is het handig om over een budget na te denken. De aannemer kan met deze informatie een goede inschatting maken wat de totale investering van het project zal zijn en hoelang hij nodig heeft om alles te realiseren.